sunnuntai 4. elokuuta 2013

Hei Kela...

Perheemme 'viides jäsen', eli diabetes vaatii melko paljon huomiota, joten häntä varten haemme kelalta hieman rahallistakin tukea. 

Tällaisen (mukailin tietysti tähän hieman) liitteen kirjoitin hakemukseen arjestamme:
Tyttäremme diabetes vaatii tiheää seurantaa ja jatkuvaa säätöä insuliini-annoksissa. Tavoiteltava verensokeri on 4-7. Hänellä vaihteluväli on viikoittain n.2-20. Poliklinikalla seurataan pitkäaikaissokeri-arvoja, jotka nekään eivät aivan yllä tavoitteeseen tiukasta seurannasta huolimatta. 


Tyttärellemme aloitettiin pumppuhoito maaliskuussa. Insuliinipumppu helpottaa insuliinin annostelua huomattavasti, mutta toisaalta pumpuun on etsittävä juuri hänelle sopivat insuliini-annokset ja säädöt ja se vaatii tiheää seurantaa. 

Käytännön arjessa diabetes näkyy seuraavasti: Aina ennen ateriaa mitataan verensokeri. Sitten lasketaan aterian hiilihydraatit ja annostellaan insuliini. Aterioiden on oltava enintään 3h välein ja sisältö on mietittävä tarkkaan: verensokereita erityisesti heilauttavat ruoka-aineet vaativat tiheämpää seurantaa esim. seuraavana yönä. Aterioiden välissä tyttöä täytyy seurata jatkuvasti. Hän ei tunnista korkeita tai matalia verensokereita itse, vaan aikuisen tulee se huomata. Etenkin reippaampi liikkuminen laskee sokereita nopeasti. Matalat sokerit vaativat välitöntä puuttumista: nopeita hiilihydraatteja, esim. mehua. 

Myös yöaikaan sokereita on seurattava ja yritettävä ennakoida. Tytär ei herää korkeisiin tai mataliin verensokereihin. Matalat ovat vaarallisempia yöllä, saattavat johtaa tajuttomuuteen. Korkeita taas pitää välttää, jotta pitkäaikaissokeri saataisiin laskemaan. Yöllä sokerit mitataan 3h iltapalan jälkeen. Tällöin korjataan ja mietitään, tarvitseeko sokerit tarkistaa muutaman tunnin kuluttua. Yhä edelleen se on tarpeen melko usein, vaikka sairautta on jo takana melko pitkään. Kasvusta johtuen tyttäremme insuliini-annokset ja säädöt muuttuvat tiuhaan. Löydetty tasapaino kestää maksimissaan muutaman viikon, sitten taas seurataan ja mietitään uusia säätöjä. 

Tyttäremme hoito sitoo meitä vanhempia ympäri vuorokauden. Päivähoidosta ollaan yhteydessä normaalia useammin kesken päivän, kun ongelmia tai kysymyksiä ilmenee. Päivähoidon henkilökunnan perehdyttäminen on meidän tehtävä. Kun hän sairastuu tavallisiin lastentauteihin, kestää niistä toipuminen ja sokeriarvojen tasoittuminen pidempään kuin terveellä lapsella ja vaatii meiltä poissaoloa työstä. Tyttäremme hoitaminen vaatii verensokerimittauksen ja pumppuhoidon opettelun. Yksi isovanhempi on tämän halunnut opetella. Yöhoito ei ole mahdollista kuin vanhempien toimesta. 

Hoitopaikoissa ei osata tyttäremme kanyylin vaihtoa, jolloin vanhempien tulee olla paikalla kanyylin esim. irrotessa 2-3 tunnin sisällä viimeistään, mieluummin aikaisemmin. Jos pumppuun tulee ongelma tai kanyyli esim. irtoaa, verensokeri kohoaa nopeasti. Jo muutaman tunnin sisällä keto-aineet nousevat. Tällöin on pumpun ”setti” vaihdettava nopeasti ja annosteltava insuliinia ruiskulla. Pumpun setin vaihtaminen pitää sisällään: säiliön täyttäminen insuliinilla ampullista, letkun täyttäminen, kanyylin ihon alle asettaminen ja seuranta, että uusi kanyyli toimii ja verensokeri laskee.
 

Niin... tällasta se on... :/ Tuntuu jotenkin kamalalta perustella, miksi meidän elämä on jotenkin hankalampaa kuin ehkä jollain toisella... :( Mikään ei ole tärkeämpää kuin oman lapsen hoitaminen ja tottakai sen tekee, vaikka se vaatisi mitä. 

Kuitenkin, ajattelen niin, että se tuki mikä on mahdollista saada, otetaan vastaan. Käydään sitten sillä rahalla vaikka koko perhe tekemässä jotain mukavaa. Tämä viides perheenjäsen tietysti kulkee silloinkin mukana 24/7 ja on jopa ehkä hieman vaativampi jos jossain kodin ulkopuolella ollaan, mutta kuitenkin vaihtelu virkistää. Voidaan iloita yhdessä ja neiti saa kokea voivansa elää täyttä elämää pistoksista huolimatta <3

Äitinä ilahduttaa erityisesti se, että arvatkaapas kuka on myös ykköstyypin diabeetikko?
Halle Berry!! Bond-tyttö ja kissanainen ja miten kaunis... diabetes ei ole este, korkeintaan ehkä hidaste :)

2 kommenttia:

  1. On taas se aika vuodesta. Pitäisi täytellä hakemukset molemmista lapsista. Meillä ihan erilaiset vaivat lapsilla, mutta samainen kela ja samainen miettiminen, mikä meillä nyt on niin erilailla. Varsinkin pojan kanssa tulee aina kiinnitettyä huomiota siihen, mikä menee paremmin kuin ennen ja missä on edistytty. Tämä on taas sitä masentavaa aikaa kun pitää alkaa kiinnittämään huomiota niihin asioihin, jotka eivät suju ja joita ei vielä osata. Tytön hakemuksessa taisi vapaamuotoista liitettä olla viimeksi kymmenisen sivua. Ja sitten vielä ne lausunnot ja arviot sieltä ja täältä. Huokaus.

    VastaaPoista
  2. Joo.. on se aina urakka noita hakemuksia täytellä. Ja kun harvoin kuitenkaan tilanne on se, että vuodessa se tukeen oikeutettava sairaus tai vamma mihinkään katoaisi :/ Meillä onneksi ei joka vuosi tarvitse hakea uudelleen, tietävät kelassa, että diabetes todella on elinikäinen sairaus ;)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)